maandag 28 maart 2011

De Daver door de jaren heen

Zal beginnen met het eerste begin, en dan bedoel ik ook letterlijk het eerste begin.
Een camping in Loenen op de Veluwe, een sportongeluk met gipspoot en rolstoel, en een lief oud omaatje waren het begin van wat nu De Daver Hobby & Creative is. Allez, toen wisten we dat nog niet natuurlijk. "Meisje ik zal je een salamandertje van kraaltjes leren maken", zo zei het omaatje...binnen een week had ik er tig gemaakt, inclusief aangepaste kleintjes als oorbellen en grote als sleutelhanger, en die ging ik verkopen op de markt op de camping. Was toen 13, en het smaakte naar meer, mede omdat ik altijd al met kraaltjes bezig was geweest voordat ik intensief aan het sporten geraakte. Kralenwinkel opgezocht, nog meer dinkies gemaakt, en opa timmerde een 'echte' marktkraam voor bij de caravan in elkaar. Betuws fruit uit eigen bongerd, verse eitjes van onze kippen, en sieraden gemaakt door mijn al snel aangestoken moeder werden zo verkocht. Knutselmiddagjes waren er ook in het tuintje op plaatsje nummer 13, heel gezellig en altijd alles delen met elkaar.

Al snel werden er thuis ook activiteiten ontplooid en werden er cursussen bij ons thuis gegeven. De patronen kwamen toen nog uit boekjes, en er werd veel aan Stenboden rijgwerk gedaan. De kraaltjes moesten een plekje krijgen, en het 'kleine schuurtje' annex hok waar de verwarmingsketel stond kreeg een houten wand met spijkers om alles op te hangen. De verwarmingsketel diende als toonbank, en de eerste contouren werden zichtbaar. Voordeel was dat het er altijd lekker warm was, nadeel...er konden maar 2 personen in en dan was het vol.

Het was de tijd van de boompjes en bloemen die van kraaltjes gemaakt werden, en de popjes zijn Stenboden rijgwerk wat toenertijd erg populair was.

28 maart 1991 was het dan zover; Kralen Atelier De Daver zag het levenslicht. Mijn pa wilde graag mijn naam verwerken in de naam van het atelier, mijn moeder vond dat niets en besloot dan om de zaak op mijn verjaardag op te richten. Heel leuk, ze had enkel 1 klein detail over het hoofd gezien; mijn verjaardag viel op een zondag. Ach ja, kleinigheidje blijf je houden :-) Een atelier/winkel had een logo nodig en ik tekende dat als 3 kuikens in een nest. De betekenis erachter was dus ons drietjes, Lente en nieuw leven.

In 1992 begonnen we met het staan op braderietjes en zomermarkten. Ik was in aanraking gekomen met het Punchen en werd door mijn moeder gebombardeerd als demonstratrice. Heel leuk bedacht, maar...ik was zo ontzettend verlegen dat ik niet durfde te praten tegen de mensen, en die eerste markt verkocht ik dan ook echt niets. Gelukkig had ik dat ook wel door, op de volgende markt ging het al beter, maar bleef het doodeng vinden. Na een jaar gaf ik er de brui aan, laat mij maar prutsen en ma maar verkopen, dat was een betere verdeling.

Drukte aan de kraam op een braderie in Maarn.

Ook mijn moeder demonstreerde aan de kraam. Mag ik u voorstellen aan de oprichtster van Kralen Atelier De Daver; Marjo den Hollander

1993 De opening van de nieuwe winkel. Dat hokje was te klein, en mijn opa bouwde een winkel in een hoekje van de garage. Wow zeg, wat een ruimte ineens en wat een heerlijkheid dit in te mogen richten. De wand met jampotjes waarin de kleine kraaltjes zaten is nu nog legendarisch! De workshops gaven we in onze keuken en in een Tielse woonkamer. Opa overleed heel plotseling 2 dagen na de opening van de winkel, een grote klap en heel wrang.


1996 Een bewogen jaar. Ik doe eindexamen aan de kappersschool voor allround kapster, en als extra doe ik haarwerk. Pruiken knopen en bruidskapsels vallen onder dat laatste, en wat is er leuker om voor de bruidskapsels ook eigengemaakte haarversieringen te gebruiken? Geslaagd! Helaas was de vreugde van korte duur, want mijn moeder die al langere tijd ernstig ziek was overleed op 18 september 1996.

3-dimensionaal knipwerk was de absolute hit in het jaar '96. In die tijd maakte ik veel schilderijtjes van behangpapier.

Na het overlijden van mijn moeder los ik mijn belofte aan haar in en neem het Atelier over. Het lijkt alsof zij ook de kralenhobby mee heeft genomen naar haar wolkje, en omdat er noodgedwongen andere hobbymaterialen bijkomen in de winkel besluit ik bij de overname de naam wat te veranderen. Het wordt "De Daver" Hobby & Creative.

1997 Een nieuw begin. En dat begin is goed; we besluiten mama's plan om de winkel naar het voorste gedeelte van de garage te verplaatsen tot uitvoer te brengen, en dus gaan we verbouwen. Ik word de supertrotse eigenaar van mijn eerste nieuwe auto, en mijn pa laat als verrassing de aanhanger beletteren.

Nieuwe naam, nieuw logo. Aad, de man van Bianca die de beste vriendin van mijn moeder was en nu nog altijd mijn vaste rots in de branding is, maakte dit logo voor mij. Ik was toen nog helemaal niet handig met een computer, was alleen al blij dat ik er 1 had!

De zomermarkt in Ermelo, en wel helemaal met 2 kramen! We waren met zijn 4tjes uitgerukt; mijn paps met zijn eeuwige kop koffie, ik trots in het midden, en Bianca met ons hondje Dobby op haar arm. En de 4de dan? Die staat achter het fototoestel, heet Veronique, en is 1 van de 3 dochters van Bianca en bovendien mijn 'zusje'.

Wauw, een heel stuk in de krant! (klik op de afbeelding om te vergroten zodat het leesbaar is)
Op 30 augustus 1997 openen we officieel de nieuwe winkel Atelier "De Daver" Hobby & Creative. Er is flink verbouwd, de garage heeft een hele nieuwe voorgevel gekregen, en er zijn winkelstellingen aangekocht.
Dit is wat mijn mama al op papier had staan, en wij mochten het afmaken.


Nadat het lint is doorgeknipt en de sleutel is omgedraaid....mogen de klanten de nieuwe winkel bezoeken. Ze worden getrakteerd op cake gebakken door Bianca. Zal ik jullie nog even lekker maken met de smaakjes? Jaaaa leuk! De Daver bestond uit vanille cake, chocolade cake, rozijnen cake, marmer cake, appel cake, chocolade brokjes cake en speculaas cake; mjam!!!


Na een drukke dag nog even napraten. Hulp kreeg ik de hele dag van Bianca, Aad (foto makend), Veronique, Yvette en Pascaline. Helemaal rechts op de foto staat mijn oma, en rechts naast mij haar lieve zus.

In de oude winkel worden de workshops en kinderfeestjes gegeven. Het keramiekschilderen is dan in opkomst en ook daarin geef ik les. Het wordt goed ontvangen, en er is heel wat afgeschilderd met soms angst in de ogen als er gepatineerd ging worden. Met de vaste groepen is het soms zo een melige boel dat mijn pa naar de frituur gestuurd word om kroketten en frikandellen te halen; de cursusavonden liepen dan ook regelmatig een uurtje uit.

1998 Hee, weer een nieuwe toet? We gaan nu naast de markten ook beginnen met beurzen, en dat betekent dat er weer wat meer materialen mee moeten. Grappig weetje voor als je eventjes wilt lachen; na de wagen opgehaald te hebben bij de dealer ging ik hem trots showen, terugkomend rij ik achteruit de oprit op....en parkeer hem zo met de trekhaak in de muur onder het etalageraam. Tja, het Starletje stond altijd met de spiegel ter hoogte van de 2de paal van de schutting, maar dit is een station en dus een stukkie langer; Blond!

Weer een artikel in de krant, ik zal toch niet beroemd gaan worden toch?! (klik op de afbeelding om het te kunnen lezen)

In het jaar 2000 komt mijn eerste boekje uit, en dat is zeker iets om trots op te zijn. Best bijzonder is dat het een boekje is met 1 onderwerp gecombineerd met heel verschillende technieken. Meestal zijn boekjes gebaseerd op 1 techniek, dus dit was echt even anders dan anders. Zo een heel proces meemaken is wel heel apart, en gelukkig was het boekje een succes.


2001 Alweer.....een grotere wagen, en ook een nieuwe aanhanger? Nee, die laatste is helemaal gestript, overgespoten en opnieuw beletterd. Het nieuwe logo is zomaar ontstaan doordat ik truien en bodywarmers liet maken voor de markten en de beurzen. Die waren donkerblauw en dat ging niet met het bestaande logo. Ik gaf de borduurster de vrije hand, en voor ik het wist was er een nieuw logo. Als ik er nu naar kijk word ik weleens moe van al die kleurtjes, maar ach het is inmiddels wel een herkenbaar baken, en als je goed kijkt zie je er de kleurtjes van het eerste logo in terug.

2002 Na eerst op de beurzen te hebben gestaan in samenwerking met de groothandel waarvan we ook de stand leende, hebben we nu inmiddels een eigen stand. Mijn vader heeft deze stand zelf gebouwd, en we zijn er trots op. Ik heb mezelf gebombardeerd tot demonstratrice, en doe dat met veel plezier. Jaja, waar ik er eerder de brui aan gaf is het nu helemaal 'mijn ding' geworden. Het directe contact met de mensen, laten zien dat het rijgen van sieraden goed te doen is, uitleg geven, promoten, en vooral het delen van creativiteit; De Daver heeft het nodig, én ik heb het nodig. Ik ben inmiddels ook begonnen met het schrijven van eigen patronen en het samenstellen van complete pakketjes voor het maken van sieraden, het demonstreren is daarbij een extra pluspunt.
Krea Doe Utrecht 2002

Krea Doe Utrecht 2002

Hobby Creatief Salon Antwerpen 2002

Hobby Creatief Salon Mechelen 2003; demotafel, kassa, inloopstand, patronenmolen, het begint vol te geraken.

Vaak mag ik rekenen op hulp, zo ook dit helpend snaveltje. Rocco is er altijd graag bij en als hij zijn kans schoon ziet.... Hier test hij de produkten, zorgt voor de juiste plaatsing, controleerd de stevigheid van de doos, en zorgt voor de juiste kwaliteit-prijsverhouding. Helaas hebben we dit prachtige stoere beestje te vroeg moeten afgeven, maar onze "co sukkel" (zoals hij zelf zei) heeft heel wat keertjes hulp geboden en voor hilariteit gezorgt.

2004 Als de stand te klein word, dan bouwen we een grotere! Op het terras word de nieuwe stand gebouwd door bouwmeester Joop.

Hobby Creatief Salon Mechelen 2004. Tadaaa!, hier staat de nieuwe stand voor het eerst.

2005 Na heel veel uren werken lanceren we de eerste volwaardige website van De Daver. We hadden al wel een website, maar dat was meer een soort van catalogus waar de bezoeker de plaatjes nog in bestandjes moest downloaden. Ze konden dan via mail of telefonisch bestellen, maar dat was natuurlijk wel heel karig. Theo stak vele uren in het maken van de website, en zette al mijn wensen die mogelijk waren om in wat we op het scherm konden zien. Daarnaast ondersteunde hij mij bij de dingen die ik moest doen en zaten we heel wat avondjes met 2 pc's te werken aan http://www.dedaver.nl/ De website heeft ondertussen een keer andere kleurtjes gekregen, de site is flink gegroeid, maar in basis is het nog steeds dezelfde website die het nu heel goed doet.

Knotsgekke Kaartendagen 2005; doen wat ik het liefste doe, demonstreren.

Hobby Creatief Salon 2006; drukte in de stand en de patroontjes en complete pakketjes voor het maken van sieraden zijn niet aan te slepen. De printer staat achter de stand maar te ratelen....

Voor de Kerst & Creatief Beurzen 2006 bedacht ik een kersttafel te maken. Vind het altijd leuk om zo nu en dan heel iets anders te tonen dan juweeltjes, en deze tafel werd echt heel goed ontvangen.


Grapje! Bierflesjes bewerkt met flyers van de Kerst & Creatief Beurs in combinatie met stickers die natuurlijk zijn voorzien van grappige details.

In 2007 was er het jubileumjaar voor het Hobby Creatief Salon Mechelen, en daar horen bubbeltjes bij!
Dit originele setje werd ons cadeautje.

Een 2de kersttafel helemaal in de niet-kerstkleuren roze met donkerbruin. Voor deze tafel werden de kralenbloemen weer uit de kast gehaald, en als je dan zou denken dat het wat oudbollig is...niets is minder waar want men vond het helemaal geweldig.

2008 Wat is dit nu? Weer terug naar de 'jonge jaren'? Op de Knotsgekke Kaartendagen voor het eerst weer een kraam gehuurd ipv. de stand op te bouwen. Voelt heel raar, maar het opbouwen van de stand werd even teveel, én bovendien kan ik het nu alleen doen en hoeft de winkel niet dicht. Die winkel is dan net weer helemaal verbouwd en stukken groter geworden. Eens zien hoe het zo werkt, en zo zal het altijd zoeken en aanpassen zijn om alles in goede banen te blijven leiden.

KreaDoe 2010 Na 3 jaar afwezigheid zijn we weer terug op KreaDoe. Niet meer met de grote stand, maar op een kraam kan ook heel wat materiaal gepresenteerd worden. Het was weer een beetje zoeken en aftasten, en de ervaring nemen we nu weer mee naar de KreaDoe 2011.

De huidige stand zoals deze staat op de beurzen in België.
We krijgen er vele complimentjes op, en dat doet ons heel goed; het geeft de kracht om dit steeds weer op te bouwen, en te blijven vernieuwen en etaleren.

Eind 2010 komt onze laatste nieuwe aanwinst om de hoek kijken. Nadat de oude aanhanger me op de terugweg van het Salon in Mechelen probeert in te halen en ik hem niet meer geremd krijg, gaat de knop resoluut om. Op zaterdag: "Pap zullen we maandag eens gaan zien naar een nieuwe aanhanger?". Op maandag gaan we kijken en op dinsdagmiddag trek ik deze nieuwe aanhanger naar huis. Veiligheid gaat voor alles! Deze aanhanger bracht me meer dan ik me wensen kon, want naar nu blijkt kan ik ook weer veel meer zelf doen bij de opbouw en de afbraak van beurzen, en dat is van onschatbare waarde.

En dan zijn we beland in het huidige jaar 2011. 20 jaar na de oprichting van De Daver is dat eens zo kleine winkeltje toch behoorlijk gegroeid, en dat alles met eigen creativiteit, ontelbare uren werken, én heel veel hulp van vooral mijn vader en mijn '2de familie' Bianca, Aad, Veronique, Yvette en Pascaline. Daarnaast heb ik fantastische buren die veel voor ons doen, en mag ik ook zo nu en dan steunen op helpende handjes van enkele vrienden en vaste klanten.

Zie maar eens naar deze foto's van de winkel zoals deze nu is, is het geen pracht van een winkel en paradijsje voor creativiteit? Ik ben er in elk geval Trots op!!




En nu op naar ons Jubileum weekend! Met nog maar enkele dagen te gaan is dat best spannend aan het worden; hebben we alles, kan het allemaal, komen de klanten?, komen de gasten?, en mogen we het geluk hebben dat er een stralend zonnetje aan de hemel zal staan? We zullen het allemaal gaan zien, en ik hoop dat samen met u te mogen gaan doen.

Op 02 april is iedereen van harte welkom op ons Jubileum Open Huis.
Van 10:00 uur tot 17:00 uur staat de deur wagenwijd open, zijn er leuke aanbiedingen, zijn er demonstraties sieraden maken, stempelen, en is de Frivolité Kring Nederland te gast met demonstraties en informatie over deze leuke draadtechniek. Op het terras is er een hapje en een dranje voor u voorzien.

Wij sluiten het weekend dan op 03 april af met een besloten feestje, gewoon gezellig met de mensen die belangrijk voor ons en/of De Daver zijn om ons heen dit feestje vieren.

Tot ziens op de Daver; wij kijken er alvast naar uit!!

8 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd Geralda en wat leuk om je verhaal te lezen over het ontstaan van "De Daver".

    Groetjes,
    Sieremmy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hey geralda
    gefeliciteerd 20 jaar waar is de tijd gebleven,
    toen ik je 11 jaar geleden ontmoete vond ik je winkel al leuk nu alweer 20 jaar. heb heel je verhaal gelezen en heel wat meegemaakt,maar samen met al die lieve hulpen blijf je sterk.verder wens ik je en hele fijne jubileumdag en de hartelijke groeten van Alie van der Voort Nunspeet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Geralda,
    nieuwsgierig gemaakt door collega Bianca, heb ik net je blog gelezen. Complimenten hoor, hartstikke leuk verhaal! Je winkel ken ik alleen van na de -laatste?- verbouwing. Ik heb toen lekker op mijn gemakje alles bekeken, en als ik een vraag had, nam je ruim de tijd voor het antwoord.
    Kortom, mooie winkel, leuke eigenaresse, met hele leuke ideetjes, super leuke spulletjes en een stel goede vrienden! Wat wil je nog meer ?!
    veel succes verder en tot ziens. Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leerde u 8 jaar geleden kennen op de beurs in Antwerpen. Ben nog nooit in je winkel in Nederland geweest, maar op de beurs kom ik met veel plezier naar uw stand. Altijd even vriendelijk, duidelijke plannetjes en eerlijk in adviezen. Geralda, vader, en andere madam, ik wens u een heel fijn jubileumfeest! Doe zo nog 20 jaar verder.

    Saluutjes en een dikke proficiat,
    Lieve

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lieve, lieve Geralda, papa en Bianca,

    20 jaar De Daver, dat is groot feest!
    Ik deed een workshop op de kerstbeurs in Mechelen en dat was tof. Door jullie op weg geholpen leer ik steeds meer juweeltjes maken. Geralda, je hebt engelengeduld en bezit het vermogen om dingen duidelijk te maken, hoe dom de vraag dan ook. Een stand vol mensen brengt je niet van de wijs, dat bewonder ik zeer.
    Geef er een lap op met de feesten en geniet. Jij verdient het, je papa en Bianca verdienen het, jullie verdienen het!!

    Groetjes, Marjenne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hartelijk gefeliciteerd!
    Slaap jij 's nachts nog wel? Een website, een blog, de winkel, en beurzen, en het ziet er allemaal even netjes uit.
    Ben al jaren niet bij jullie geweest, maar onlangs heeft mijn dochter een sleutelhanger gemaakt op een kinderfeestje bij je. Zo leuk, ze wil dat nog eens doen. Helaas moet ik zaterdag werken, maar kom zeker snel weer eens bij je kijken.

    Je oud klasgenootje Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk dit te lezen. Heb uw webwinkel nog maar pas ontdekt door de kreadoe. 1 klein standje die me pakte, en ik ben heel tevreden van de service en de kwaliteit. Ik wens u veel plezier zaterdag en hoop op nog vele creatieve jaren.

    Mevr. Metselaar uit Eindhoven

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lieve Geralda,
    Hartelijk gefeliciteerd en wat een leuk artikel om te lezen.
    Je hebt een paar gouden handen,alles wat je maakt is even mooi!Wat ik heel erg in jou waardeer is je geduld,rust en altijd de tijd neemt om dingen uit te leggen.Je deelt je kennis en dat is heel erg fijn.
    Jullie verdienen het,ook de mensen die daarin dicht bij je staan.
    Hoop dat er nog heel wat jaartjes bijkomen,je bent nog jong.....dus weer op naar de 20 jaar.
    Fijn weekend,
    groetjes Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen