donderdag 12 mei 2011

Op z'n Tsjechisch...

We komen hier dingen tegen waar we ons over verbazen en waar we ook om moeten lachen…

4 jaar terug kwam ik er al achter hoe ze hier de lijnen op de weg zetten; op de knietjes en met de hand zat er een mannetje die lijnen in een scherpe bocht op de weg te zetten. Aankondigen doen ze hier niet aan, en zelfs nadat ik hem zowat van de sokken had gereden zwaaide hij me nog vriendelijk (hij had echt een lach op zijn gezicht) na.

De weg repareren is weer een ander verhaal. Om het gat hak je een diepe sleuf in de weg, en die blijft dan een week of 2 zo liggen. Wederom geen bordjes of markering, dus als je erin rijd dan kost het je een band. Als er dan asfalt beschikbaar is op die plek dan word die sleuf volgegoten, een klein walsje trekt er 2x overheen, ze stampen en springen er een paar keer op, en voila de weg is gerepareerd. Het verkeerd mag er direct overheen rijden en dus is de weg meteen alweer een kuiltje rijker.

Op de weg naar het park zijn ze nu bezig de vangrail te vervangen, en ja heel modern….er staan waarschuwingen en zelfs een stoplicht om het verkeer te regelen. Alleen…over die paar honderd meter doen ze nu al 4 dagen, en telkens als we langsrijden zitten de mannetjes op het stukje vangrail wat ze net gezet hebben. Het zal wat moeten zakken denken wij, dus heeft het even gewicht nodig ;-)

Enne, om deze lag ik vanmiddag echt in een deuk; hoe schuur je een stukje van het hout van je blokhutje weg zodat de deur er niet tegenaan schuurt? Grof geschut…je neemt de kettingzaag!!
De beste man stond met zijn tong uit de mond zijn best te doen om heel precies te werken met die grote zware kettingzaag! Aja, waarom zou je ook moeilijk doen met een schuurmachine of wat als het zo ook kan?!

Het leven hier is vooral in de geest van wat nu niet afkomt dat komt overmorgen wel af. Bij de winkeltjes zitten de eigenaren voor de deur op een bankje, groeten je maar verder moet je ze er zelf even bijhalen als je iets van ze wilt. Op een terrasje kun je ook rustig uren blijven zitten ook al neem je maar 1 drankje, en als je op restaurant gaat dan moet je na elke gang zelf eventjes zorgen dat je de aandacht van iemand trekt, want anders zit je rustig een uur met je lege bord van je voorgerecht voor je neus. Maar ach, wat wil je ook; op restaurant gaan kost je hier gemiddeld een 15 Euro per persoon, en dat zijn dan de duurste gerechten (3 gangen) plus de drankjes.

De mensen zijn hier wel heel vriendelijk en hebben geduld, ook al spreken ze liever enkel hun eigen taaltje. Verder is het veel uitproberen, ervaring opdoen, en vooral gewoon genieten.

Zo, dat waren ervaringen van hoe het op zijn Tsjechisch gaat.
Om in stijl te eindigen; Dekujeme Vam za nakup!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten